Tahiyyât Duâsı

'Tahiyyât' ayrıca özel bir duânın adıdır.



Bilindiği gibi namazda ikinci rek'attan sonra oturmaya teşehhüde veya 'tahıyyâta oturmak' denir. Bu oturma, namazı tamamlayan vâcip ve farz gibi şartlardan biridir.



Teşehhüd, 'şehâdet kelimesi'ni söylemektir. Bu da 'et-Tahiyyât' duâsının sonunda söylenilen şehâdettir.



Namazda her oturuşta duâ okumak, özellikle 'et-Tahiyyât' duâsını okumak gerekir. Bunun okunma sebebi güzel bir nükteye dayanır.



"Et-Tahiyyâtü ve's-salevâtü ve't-tayyibât. Es-selâmü aleyke eyyühe'n-Nebiyyü ve rahmetullahi ve berakâtüh. Es-selâmü aleynâ ve alâ ıbâdillâhi's-sâlihîn. Eşhedü en lâ ilâhe illâlllah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve rasûlüh." (Ahmed bin Hanbel, 1/459, Nak. H. İbadetler Ans. 1/42. Bir benzeri için bak. Buhârî, İsti'zan 28, 8/73; Müslim, Salât 60, hadis no: 403, 1/302; Tirmizî, Salât 215, hadis no: 289, 2/81; Nesâî, İftitah 189, 2/189-192)



Peygamberimiz (s.a.v.) Mirac yolculunğunda Allah'ı şöylece över:



"Yâ Rabb! Bütün tahiyyât (saygılar, ta'zimler ve selâmlar), bütün ibâdetler ve güzellikler Sana âittir." Bunun üzerine Rabbimiz; 'Selâm senin üzerine olsun ey Nebî, O'nun rahmeti ve bereketi de."



Peygamberimiz, Rabbimizin bu bağışını şöylece karşılar:



"Selâm, bizim (bütün peygamberlerin) ve Allah'ın sâlih kullarının üzerine olsun. Bunun üzerine Cebrâil (a.s.), şehâdet getirerek bu selâmlaşmaya katılır (İbn Mâce, nak. Namaz, 124, Kütüb-i Sitte, 8/474).



Mü'minler, namazda 'teşehhüd' için oturdukları zaman, bir anlamda Peygamberimiz gibi Rabbinin huzurunda bulunduğunun şuuru ile O'na 'tahiyyât' eder ve O'ndan gelen selâmı alırlar. Namazın müslüman için bir mirac olduğunu düşünürsek bunun mânevî lezzetini daha iyi anlarız.



Namazda birinci ve ikinci oturuşlarda okunan 'et-Tahiyyât' duâsı; Peygamberimizin Mirac yolculuğunda Rabbini selâmlamayı yeniden hatırlatmalı. O müstesnâ zaman, yeniden yaşanmalı.



Bu duânın sonundaki şehâdetle mü'min, imanını tazeler, kuvvetlendirir. Peygamber'e ve Allah'ın sâlih kullarına selâm verir. Mü'minler, her namazın bitiminde 'et-Tahiyyât' duâsından sonra Peygamberimize salât ve selâm'ı ifade eden Salli ve Bârik duâlarını da okurlar. Bundan sonra da bütün mü'minlere, bütün meleklere selâm vererek namazlarını tamamlarlar.