GİRİŞ

Alemlerin Rabbi Allah’a hamdolsun. Salat ve selam da peygamberlerin efendisi, Hz. Muhammed’e, onun ailesi efradına, sahabelerine, Kıyamet Gününe kadar onların yoluna çağıracaklara olsun...



 Değerli kardeşler, işin ilginç yanlarından biri de bu konuşmamızı Urdu Diliyle yapmak durumunda olmamıza rağmen, bugün vereceğimiz bu konferansımızın da, İngilizce “İslamToday” olarak anons edilmiştir. Bu nedenle konuya geçmeden önce, sınırlarını belirlemek ve ele alacağımız konuları açıklamak, sınırları içerisine giren ile girmeyeni ayırdetmek istiyorum.



İslam Today, yani Çağdaş İslam” başlığını İngilizce anlatımın sınrıları çerçevesinde ele alacak, yani batılıların böyle bir başlığa verdikleri anlama göre anlayacak olursak, anlamı: “Çağdaş Müslümanlar” olarak ortaya çıkar. Çünkü batılılar çoğu kez, İslam kelimesini “müslüman” kelimesi ile karıştırırlar. İslam’ın niteliği olan bir şey ile müslümanları nitelendirirler. Bu nedenle bizim üzerinde durmamız gereken ilk konu, herşeyden önce böyle bir başlığın yanlış anlaşılması ihtimalini zihinlerden uzaklaştırmak ve müslümanların şimdiki durumları ile “Çağdaş İslam’ı yorumlamanın doğru olamayacağını, ortaya koymak olmalıdır. Konferansızımızın bu başlığının zihinlere tırmanabilecek bir anlamı daha vardır ki o da: “Çağımızın İslamı” dır. Bu anlamıyla da başlık anlamsız ve varlığı olmayan bir şeyin adı olur. Çünkü İslam, milyonlarca yıl öncesinden beri parlak ve apaçık bir gerçek olarak varolagelmiştir ve göklerle yer var olduğu sürece aynı şekilde parlaklık ve apaçıklığını sürdürüp gidecektir. Milyonlarca yıl öncesinden beri red edilemeyen bir gerçek şuydu:Bu kainatın İlahı, bir ve ortaksızdır. Bundan milyonlarca yıl sonra da bu gerçek değişmeyecektir:Kainatın ilahı yine bir ve ortaksız olarak varolacaktır. Büyük ve ebedi diğer bir gerçek de, yaratılmışların yaratıcıya ibadet edip boyun eğmekten başka bir çıkar yolunun bulunmadığıdır. Dolayısıyla nerede bir yaratık varsa, onun yaratıcıya kulluk, boyun eğmek ve ona itaat etmek yolunu izlemesi gerekmektedir. Buna göre, İslam’ın dün, bugün, geçmiş, gelecek gibi bir takım zaman ve süre sınırlandırmalarıyla sınırlı olması diye bir sorun ortaya çıkmamaktadır.



 O halde böyle bir başlığın, ancak iki anlamı olabilir:



1. Müslümanların İslam’a karşı izledikleri yol hangisidir?Müslümanların günümüzde İslam’a karşı tavırları nedir?İslma’ın onların pratik hayatlarındaki etkileri hangi boyutlardadır?



2. Günümüzde insanlığın tekrar İslam’a dönüp onun gösterdiği yoldan ilerlemesi söz konusu olabilir mi, yoksa bu oldukça uzak bir ihtimal midir? Bu başlığı anlamakta ileriye giden birisi , bu ikinci yoruma şunu da katabilir belki:Acaba İslam günümüzde uygulanabilir mi, uygulanamaz mı?



İşte, adı geçen başlığın kapsadığı iki soru bunlardır. Bu iki soru ile ilgili olarak hatırıma gelenleri sizlere aktarmaya çalışacağım. Tabii ki bu, şu anda içinde bulunduğumuz imkanların çerçevesinde olabilecektir. Kerim olan Mevlamdan beni dosdoğru yola iletmesini dileyerek başlıyorum...