Enaniyetli Bir Kimse Dini Yaşadığını İddia Ederse Ne Olur?

Buraya kadar enaniyetli bir kişinin samimi olarak dini yaşayabilmesinin kesinlikle mümkün olamayacağını, Kuran’ın öngördüğü mümin modeliyle enaniyetli bir insan modelinin taban tabana zıt olduğunu gördük. Ancak bunun aksi tavır gösterenler de vardır. Daha doğrusu dini yaşadığını iddia ederken gerçekte koyu bir enaniyete sahip olan "ikiyüzlüler" vardır.



Bu, İslam tarihinde alışılmadık bir durum değildir. Kuran’da bize başta Peygamberimiz’in dönemi olmak üzere her devirde müminlerin arasından çıkan bu tür insanlar hakkında bilgi verilir. Müminlerin bunlar hakkında yanılgıya düşmemeleri, bunlara aldanmamaları için de, bu kimselerin gerçek yüzleri açığa çıkarılır, temel özellikleri, belirleyici alametleri tarif edilir.



Kuran’da, müminlerin arasında bulunup da iman ettiklerini iddia eden ancak enaniyetli insanların tüm vasıflarına (itaatsizlik, sadakatsizlik, döneklik, sahtekarlık... gibi) sahip olan bir gruptan bahsedilir. Bunlar, "münafıklar"dır. Münafıklar, çeşitli çıkar hesapları nedeniyle mümin toplumunun arasında yaşayıp küfürlerini gizlemeye çalışır, kendilerini iman etmiş gibi gösterirler. Ancak Kuran’a ve müminlerin genel hal ve tavırlarına aykırı yapıları ve davranışları kendilerini ele vermelerine sebep olur. Kuran bize onların pek çok tavır ve davranışından, konuşmalarından örnek vererek, ikiyüzlülüklerini deşifre etmiş, başta elçinin olmak üzere müminlerin onları rahatlıkla teşhis edebilmelerine imkan sağlamıştır.



Bizim burada münafıklara değinmemizin asıl nedeni ise, en belirgin vasıfları enaniyet ve kibir olan bu grubun, enaniyetli insanların dini taklidi ve göstermelik olarak bile yaşayabilmesinin imkansız olduğuna çok iyi bir örnek teşkil etmeleridir. Gerçekten de münafıklar, başta elçiye itaat ve saygı olmak üzere, dinin pek çok hükmünü yerine getiremez, görünürde yerine getirdiklerini ise son derece zorlanarak ve birçok açık vererek yaparlar.



İlerleyen sayfalarda münafıkları tarif eden ayetler ışığında, enaniyetli insanların dini nasıl ve neden yaşayamayacaklarını, yaşamaya çalışınca ise ortaya ne tür çelişkilerin çıkacağını bazı maddeler altında inceleyeceğiz. [127]