Kur'an'daki Keffâret Çeşitleri:

        



Kur’an-ı Kerim’de beş çeşit suçun keffâreti geçmektedir:



1-Katillik keffâreti:



Bir müslüman diğerini hata sonucu öldürürse, ölenin yakınlarına önce diyet (kan parası) vermesi gerekir. Sonra da bir köle azat etmesi (bir zamanımızda yoktur) yahut iki ay peşpeşe oruç tutması gerekir. (4 Nisa/92)



2-Yemin Keffareti:



Allah adına yemin edip te yeminini bozan kimsenin ödeyeceği keffârettir. Bu da on fakiri sabahlı akşamlı doyurmak, yahut onları yeterince giydirmek, yahut bir köle azat etmek, bunlara gücü yetmiyorsa üç gün peşpeşe oruç tutmaktır. (5 Maide/89. Kütüb-ü Sitte, 17/235-242)



3-Zihar Keffareti:



Zihar, bir kimsenin karısının vücudunun tamamını veya bir kısmını evlenmesi  kendisine haram olan yakınlarının vücuduna benzetmesi demektir. Meselâ karısına, ‘sen bana anam gibisin’ demek gibi. Bu hatayı yapan ya köla azat etmeli, ya iki ay peşpeşe oruç tutmalı, ya da altmış fakiri sabahlı akşamlı doyurmalı. Bunları yapmadıkça hanımı kendisine helâl olmaz. (58 Mücadile/1-4)



4-Hac ve Umre için İhrama giyenin keffâreti:



Hacc için ihrama giren, ihramlı olduğu müddetçe avlanamaz. Avlanırsa, avladığı hayvana denk bir kurban kesmesi gerekir. Bunu bulamazsa o kurban kadar fakir doyurur, bunu da yapamazsa, doyuracağı fakir sayısı kadar gün oruç tutar. (5 Maide/95-96)



5-İhramlının tıraş keffâreti:



İhramlı saç ve sakal tıraşı olamaz. Güzel koku sürünemez, dikişli elbise giyemez, canlı öldüremez. Bunlardan birini yaparsa; ya bir kurban keser, ya bir kaç fakiri doyurur, ya da üç gün Mekke’de, yedi gün da memleketine döndükten sonra olmak üzere on gün oruç tutar. (2 Bekara/196)