İslam İnancında Temel Kavramlar ve Karşıtları

 



İslam'da inancın kaynağı “vahiy” [2] dir, özü ise “Tevhid” [3] dir; Temel pren­sipleri ve ayrıntılarının tamamıyla birlikte bir bütün oluşturur.



Genel çizgileriyle, İslam inancının tanımlanması, Kur'ân-ı Kerim'in koy­duğu ölçülerle sınırlıdır. Bu tanımlama ise en özet biçimde “Kelime-i Tevhid” [4] olarak bilinen cümlede ifadesini bulmaktadır.



Tevhid'e, (Yani Allah Teâla'nın varlığı ve birliği inancına) bağlı ola­rak İslam'da üç temel kavram vardır. Bunlar: İman, amel ve ahlâktır. Bu te­rimler “Din”'in kapsamı içinde birbirini tamamlayan üç önemli kuru­mun adıdır.



İslam inanç sisteminin temel ilkeleri, “İman”'ın konusudur ve altı tanedir. Bütünlük, evrensellik ve doğallık gibi ana özellikler içinde insanın aklına ve vicdanına hitap eden bu temel ilkeleri şu şekilde özet­lemek mümkündür:



1- Hak ve gerçek olduğuna inanılması gereken kutsal değerlerin tümü bir bü­tündür.



2- Bu değerlerin hepsi birden bir bütün olarak evrenseldir.



3- Sağduyuya uygundur, insan vicdanını tatmin eder.



Esasen İslam'ı bu kurumlarıyla öğrenmek ve yaşamak çok basittir. Ancak bu konudaki bilgileri en ince ayrıntılarıyla, hikmetleriyle ve kanıt­la­rıyla kavraya­bilmek, onları sistematik bir plan çerçevesinde incele­mekle mümkündür. Özellikle imanın karşıtı olan “Küfür”, “Şirk”, “Nifak”, “Zendeka”, ve “İrtidad” kavramlarını da çok iyi bilmek gerekir. Çünkü bunlar birer imansızlık durumu­dur. Bu nedenle “İslam inanç sis­temi”'nin konusunu oluşturan bütün bilgiler arasında temel kavramlar ve onların karşıtları büyük önem taşır. [5]