Akîde Yönünden İnsanlar

Akîde ve İslâm yönünden insanlar gruplandırılırken, temel olarak iki grup insan karşımıza çıkar: a) Mü’minler (müslümanlar),  b) Kâfirler topluluğu.



Akide ve temel eylem açısından insanları kısaca tanımlamaya çalışalım:



Mü’min: İnanmış anlamına gelen mü’min, Rasülullah (s.a.s.)’in Allah’tan getirdiği dini (İslam’ı) kalple tasdik, dille ikrar eden ve erkânını (gereklerini) yaşamaya çalışan insanlara denir.



Müslüman: Teslim olmuş anlamına gelen müslüman, Rasülullah (s.a.s.)’in Allah’tan getirdiği dine  (İslam’a) kalple, lisanla ve âzâlarla teslim olmuş kimsedir. Kalbî yönü (imanı) diğer insanlarca bilinmediğinden dolayı, lisan ve vücut organlarıyla teslim olan kimse de müslümandır.



Fâsık: İtaatten çıkan veya herhangi bir anlamda itaatsizlikte bulunan kimse demektir.  Fâsık, Kur’an’da daha çok kâfir ve münafık  anlamında kullanılmıştır (9/Tevbe, 8;  5/Mâide, 81; 3/Âl-i İmran, 110 gibi). Bazan müblümanlar da fısk işleyebilirler, yani fâsık, günahkâr müslümana da denir. (bkz. 2/Bakara, 282) O halde fısk; küfür, nifak, şirk ve günah anlamlarına gelip geniş anlamlıdır. Bununla birlikte ıstılahta daha çok açıktan günah işlemekten çekinmeyen günahkâr müslümana denilmesi âdet haline gelmiştir.



Kâfirler topluluğuna gelince; kafirler de temelde üç gruba ayrılırlarsa da, bunlar da netice itibarıyla pek farklı bir durum arzetmezler.



Kâfir: Yalanlayan ve inkâr eden anlamına gelen kâfir, İslam Dininin tümünü veya bir cüzünü inkâr edip yalanlayan kimsedir.



Müşrik: Ortak koşan anlamına gelen müşrik, Allah’ın zatına, isimlerine ve sıfatlarına başka bir şeyi şirk koşan, yani ortak eden kimsedir. Başka bir ifadeyle Allah’ı kabullenmekle beraber, O’na ait hakları, başkasının kendisinde görmesi veya  bu hakları başkasına vermesi şirk; bunu  yapan kimse de müşriktir.



Münafık: Gizli bir özellik olarak nifaka sahip olan kimseye denir. Kalbiyle İslam’a inanmadığı halde, müslümanların yanında müslüman görünmek isteyen  kimseye münafık denir. Yani münafıklar, mü’minlerin yanında mü’min, müşriklerin yanında müşrik görünen iki yüzlü riyakâr insanlardır. [505]